Interviu pentru revista on-line Chic-Elite. Despre terapia prin regresie și sensul în viață

De curând, am acordat un interviu pentru revista on-line Chic-Elite. Am discutat despre terapia prin regresie, vieți anterioare și metoda Past Life Therapy pe care o practic. Aveți mai jos articolul care poate fi găsit în original aici. Lectură plăcut!

SENSUL SI PASIUNEA – INDICATORII ALEGERILOR BUNE

“Lucrurile mari vin automat in viata, atunci cand esti in acord cu tine si cu menirea ta” –este un crampei dintr-o interesanta discutie avuta cu Victor Chirea, inainte de a-mi acorda interviul pentru Chic-Elite. Ma incanta faptul ca dialogul nostru este punct tintit, punct lovit – cu o precizie demna de un absolvent de stiinte exacte, terapeutul in Past Life Therapy (o metoda de psihoterapie moderna) clarifica lucruri mari din doar cateva cuvinte. “Dar pot veni pe polaritati, una calda, alta rece. E nevoie sa poti sa–ti contii si umbra, nu doar lumina”. Ce am mai aflat de la Victor te invit sa descoperi in continuare!

Ai absolvit Facultatea de Electronica, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei cu o lucrare de diploma dedicata fizicii cuantice. Ce ai descoperit despre fizica cuantica, pe intelesul cuiva care nu a absolvit aceasta facultate?:)
Lucrarea mea nu a fost dedicata marelui public, ci pe un subiect foarte specific – Nanocristale semiconductoare sau Quantum Dots in Engleza. La acel moment (2006) a fost prima de acest gen din Romania si nu era deloc pe specializarea pe care am terminat-o (Mobile si Sateliti), ci mai degraba tinea de Microelectronica. Dar am vrut sa studiez despre ceva nou si palpitant. Daca ar fi sa extrag din lucrare ceva de interes pentru noi la ora actuala este marele potential pe care il are aplicarea nanotehnologiei in viata de zi cu zi. Se pot face LED-uri cu nanocristale, LASER-i sau celule fotovoltaice, toate cu un randament mult mai bun decat cele actuale. De exemplu, in cazul celulelor solare, randamentul (conversia luminii solare in curent electric) este de 2-3 ori mai mare decat ceea ce este comercializat pe piata acum. Un alt domeniul foarte important care poate beneficia de aceasta tehnologie este medicina si industria farmaceutica unde se poate creste foarte mult absorbtia substantei la nivel de celula, iar din ce am vazut se pare ca exista cateva firme care folosesc nanotehnologia.

Cum se impaca stiinta cu metoda Past Life Therapy si vietile trecute, care par a fi ceva impalpabil si greu de demonstrat?
Past Life Therapy este o metoda de psihoterapie moderna care cuprinde elemente din mai multe abordari, cum ar fi Psihanaliza, Gestalt Terapia, Analiza Tranzactionala, Programarea Neurolingvistica (NLP) si altele. Daca am scoate conceptul de vieti trecute si am face regresii doar in viata prezenta, ar fi foarte asemanatoare cu multe dintre abordarile terapeutice moderne. Fiecare om are dreptul la propria opinie si credinta, iar faptul ca vine sa faca terapie la noi nu implica modificarea acestor concepte… putem foarte bine sa facem o regresie in trecutul acestei vieti.
In Past Life Therapy putem aplica orice metodologie de cercetare stiintifica pe care o folosim si in cadrul psihologiei clasice, este acelasi protocol. Si chiar facem acest lucru in cadrul asociatiei (Earth Association for Regression Therapy). O pot spune cu siguranta, pentru ca sunt membru al comitetului de cercetare. Ultima cercetare studiaza eficacitatea Terapiei prin Regresie in cadrul problemelor relationare, in urma careia a fost publicata o carte pe siteul asociatiei. In rest sunt foarte multe studii valoroase facute de diversi cercetatori, majoritatea publice pe internet, cum ar fi cele ale lui Ian Stevenson sau Jim Tucker, dar probabil lumea a auzit mai mult de Brian Weiss si Michael Newton.

Cum a venit trecerea catre dezvoltare personala si dedicarea completa acestei arii?
S-a intamplat in 2007, cand mi-am luat un an liber sa calatoresc. Am fost in Tibet, India, Brazilia si Israel. Am vrut sa experimentez in mod direct cateva din religiile Pamantului, nu sa raman doar cu teoria si ideile altora. Mi-am dat seama ca nu sunt foarte diferite si ca principiile de baza sunt aceleasi, iar in final toate doctrinele isi doresc conexiunea cu sursa (indiferent care este denumirea aleasa), doar ca au moduri diferite de a ajunge acolo. Probabil am avut un salt de constiinta in acele pelerinaje, pentru ca, atunci cand am revenit din calatorie, mi-am dat seama ca nu-mi doresc sa stau toata viata sa lucrez cu masini electronice, ci mai degraba sa fiu in contact cu oamenii. Si mi-am dat seama ca nu pot sa am sef, program de lucru fix, lipsa de liberate si alte limitari de acest gen. M-am uitat in spate la viata mea si mi-am dat seama ca, in mod natural, cand ma intalneam cu cineva, discutia mergea spre o tema spirituala sau terapeutica. Mi-am dorit sa fac acest lucru intr-un mod profesionist, am calculat cam la cati ani voi incepe sa profesez, mi-am dat seama ca am mult de munca si m-am apucat de studiat. Am inceput facultatea de psihologie, formarea in Gestalt Terapie, formarea in regresii si aikido, toate intr-un an. Si de atunci am ramas pe aceasta cale si sunt foarte fericit cu alegerea facuta.

Ce anume te-a determinat sa urmezi o formare in Past Life Therapy?
In toamna lui 2007, un amic de-al meu m-a invitat sa particip la un workshop de regresii. Am primit atunci o sedinta de regresii si cand am vazut cat de mult m-am transformat doar dupa o intalnire am zis ca eu asta vreau sa fac. In plus, imi doream sa studiez ceva care sa imbine terapia, stiinta, spiritualitatea si nevoia mea de paranormal de atunci. Iar motivatia se pare ca a fost puternica, pentru ca formarea a durat destul de mult (5 ani) si a fost cu destul de multe provocari.

Ce te-a facut sa crezi in aceasta forma de terapie si nu alta si cum a fost sa vorbesti despre asta la vremea respectiva, adica acum 9 ani in Romania?
Cum am mai spus, principalul atu al acestei metode este eficacitatea ei si faptul ca te duce direct la cauza, fara ocolisuri. Si apoi tot ceea ce ai nevoie este de forta pentru a putea sa privesti in ochi problema si sa accepti ca, intr-un mod sau altul, tu esti responsabil pentru ceea ce s-a intamplat si tot tu le poti echilibra. Nu o sa vina nimeni sa faca treaba in locul tau. Terapeutul te ghideaza, dar procesarea la nivel fizic-mental-emotional este a fiecaruia in parte.
Legat de impartasit, la inceput am fost entuziasmat si povesteam cu toata lumea. Apoi mi-am dat seama ca incepusem sa fiu privit ca un ciudat si am invatat sa triez ce si cat spun si mai ales cui spun. Am o vorba: „decat sa incerci sa convingi un om de ceva, mai bine folosesti aceeasi energie sa prezinti mai multe informatii la 10 oameni care deja cred”. Am acceptat ca fiecare om este la o anumita etapa a vietii lui si unora le este folositoare aceasta informatie, iar altora nu. Aceasta nu inseamna ca unul este superior altuia, ci pur si simplu inca nu a venit timpul – eu am negat meditatia, spiritualitatea si ezoterismul pana la 19 ani, de fapt nu prea ma interesau, aveam alte lucruri de facut. Deci pot intelege cand cineva alege sa nege ceva ce acum mi se pare evident. La un anumit nivel, asa este mai bine pentru el.

O intrebare de la un grup de prieteni foarte pragmatici: Cum stim ca exista viata dupa moarte? Cum le raspunzi?
Am primit de mai multe ori aceasta intrebare si de obicei am cateva raspunsuri pe care le ofer. Unul dintre ele este ca daca avem suficienta rabdare, vom afla cu totii mai devreme sau mai tarziu.
O alta perspectiva ar fi cea stiintifica, oferita de Einstein prin celebra sa formula – energia este produsul dintre masa si viteza luminii la patrat. De aici vedem ca masa se poate transforma in energie si invers si mai vedem ca nimic nu se pierde, ci totul se transforma. Ceea ce se intampla cand murim este ca pur si simplu existenta noastra se transforma dintr-o realitate materiala tridimensionala intr-o realitate energetica si mult mai diafana.
Alt raspuns este dat de experientele din preajma mortii (Near Death Experience), de mortile clinice, cei care sunt in coma. Au fost multe relatari de experiente extracorporale, ceea ce inseamna ca exista viata si in absenta unui vehicul material care sa ne contina sufletul.
Apoi ne putem uita in jurul nostru. Universul este holografic, adica putem intelege ce se intampla cu o parte a universului daca studiem alta parte a lui. In natura lucrurile mor si se nasc. Un copac creste, rodeste, iar fructele au seminte din care iese o noua planta. Principul vital este foarte puternic si el continua sa sustina cresterea si transformarea si indiferent ce credinte avem noi, viata continua pentru ca este fundamentul pe care este construit universul.

Cum stim ca in cadrul unui proces de Past Life Therapy, accesam informatii din alta viata si nu pur si simplu niste rezultate ale imaginatiei noastre?
Si aceasta intrebare mi-a fost pusa de multe ori si, ca mai devreme, exista mai multe raspunsuri. Primul raspuns si cel mai simplu este ca nu stim. Nici macar nu stim daca a fost viata noastra sau ne-am identificat cu experienta unui alt suflet din inconstientul colectiv. Dar ceea ce este clar este ca atunci cand traim acele lucruri, ele par foarte reale. Emotiile ni se par reale, durerile corporale ni se par reale si toate evenimentele pe care le traim. Cea care se indoieste este mintea care nu poate accepta ceva in afara cutiei rationale. Mintea este cea care intreaba – ”dar daca mi-am imaginat”. Iar eu intreb atunci – dar de ce ti-am imaginat exact asta si nu altceva. De ce si-ar imagina o persoana ca a fost mancata de vie de un lup si sa-i simta coltii cum ii sfasie carnea? De ce nu si-ar imagina ca este pe o plaja insorita band un cocktail delicios?
Este destul de posibil sa intervina si imaginatia si de multe ori creierul sa traduca impulsurile informationale dintr-o viata trecuta sub forma a aceea ce este logic pentru el acum. Dar de cele mai multe ori sunt detalii nesemnificative, iar un terapeut cu experienta isi da seama de aceasta. Ceea ce nu se schimba insa este tipul traumei, acolo este foarte clar – ai fost abandonat sau ars pe rug, infometat, schingiuit – sunt date detalii foarte precise.
As ruga pe oricine sa se puna sa inventeze o poveste timp de 3 ore (cat dureaza de obicei o regresie), sa o zica cursiv si apoi cand il pui sa o repede sa incerce sa o repete ad litteram. Si toate acestea cand este in suferinta si in durere sufleteasca cand sincer vrei doar ca sa se termine cat mai repede si ai face orice pentru liniste, pace si armonie.
In final, reala sau inventată, povestea are sens pentru client, ea este acceptata la nivel simbolic si aduce catharsis, iar acesta este cel mai important lucru, faptul ca ai scapat de problema care te sacaia de atatia ani, nu daca si cat ti-ai imaginat din procesul terapeutic.

Ce rol are intr-un proces de auto-cunoastere si dezvoltare personala aceasta terapie? Sa presupunem ca persoana vrea sa aleaga intre terapie Gestalt si Terapie prin Regresie, cum stie care dintre ele este mai potrivita pentru nevoile sale?
Aproape intotdeauna am o sedinta initiala, unde fiecare client poate sa-ti spuna povestea. In functie de problemele expuse, ne dam seama impreuna ce abordare terapeutica este mai potrivita si urmam protocolul acelei metode. De exemplu, daca este o persoana care are o viata destul de haotica si presarata cu multe probleme relationale, nu are niciun sens sa cautam in alte vieti trecute, ci vom incepe cu echilibrarea vietii prezente, iar atunci abordarea cea mai potrivita ar fi Gestalt Terapia.
Dar daca persoana vine cu o problema specifica, cum ar fi faptul ca nu poate sa ramana insarcinata, atunci este mult mai simplu sa se faca o explorare prin metoda terapiei prin regresie si sa vedem ce s-a intamplat specific in trecut si unde este blocajul. Sunt cazuri in care aleg sa nu folosesc Terapia prin Regresie, cum ar fi cu pacienti care iau medicatie psihiatrica, sau care sunt chiar atunci in criza, sau au o anxietate atat de puternica incat nu au incredere in nimeni, sau sunt foarte mentali si controlatori si vor doar sa-ti demonstreze ca nu vei reusi sa faci terapie cu Si. si exemplele pot continua. Ce pot spune este ca majoritatea oamenilor ma contacteaza pentru a face o regresie din curiozitate sau poate ca vor o scurtatura si nu mai au rabdare; altora le este mai usor sa creada ca au facut ceva rau in trecut si acum sunt pedepsiti. Dar de fapt ei doar fug de responsabilitatea vietii prezente. Este o iluzie sa crezi ca te vei duce la terapie, vei vedea o viata trecuta si gata. Mai devreme sau mai târziu, va fi nevoie sa te confrunti cu lucrurile pe care le tot eviti. Daca nu o faci in viata aceasta, o vei face intr-o viata viitoare, nu pentru ca te obliga o instanta superioara, ci pentru ca aceasta este dorinta sufletului tau de a experimenta.

Poti sa imi dai un exemplu concret privind beneficiul avut asupra cuiva de o astfel de sedinta?
Imi vine in minte unul dintre primele cazuri. Dupa regresie, clienta deblocheaza mai multe aspecte in viata ei, cum ar fi faptul ca se apuca de pictura, de cursuri de actorie, isi regleaza relatia de cuplu si relatia cu parintii, traieste o libertate mai mare si are mai multa incredere in ea.
Un alt exemplu: cineva diagnosticat cu epilepsie caruia i se opresc crizele dupa o sedinta in care acceseaza o viata trecuta in care a murit intr-un accident, iar corpul a continuat sa tremure pana la final, lucru care s-a pastrat la nivelul sufletului.

Ce faci tu atunci cand iti doresti sa atingi un obiectiv si cat timp urmezi respectivul ritual pana cand vezi obiectivul devenit realitate?
Aceasta este mai degraba o abordare corporatista de tipul ”target”. Eu cred ca daca esti pe calea ta, lucrurile vin mult mai usor si in armonie, dar pana sa te pui pe cale dureaza. Vei sti oricum ca faci ceea ce isi doreste sufletul tau atunci cand vei avea sentimentul de sens.
Eu daca vreau sa ating un obiectiv il fac pur si simplu si daca nu pot sa-l fac imediat, il scriu pe o lista pe care o consult din timp in timp si daca observ ca inca vreau sa fac acel lucru inseamna ca el este cu adevarat important, dar multe dintre ele isi pierd urgenta pentru ca de fapt nici nu sunt vitale pentru tine, ci doar mici toane ale micului ego.
In orice caz, daca decid sa fac ceva, sunt atent intotdeauna la intuitia mea si la efectele pe care le produc in jur și, in functie de aceasta, imi ajustez obiectivul. Ceea ce vreau sa realizez in general si este cu adevarat important este ceva viu care ma ajuta sa cresc, nu ceva mecanic si inca un lucru de bifat pe „bucket list”.

Care sunt cele mai mari greseli pe care le putem face atunci cand ne propunem sa realizam ceva?
Cred ca cea mai mare greseala pe care o fac oamenii este ca uita de ce fac in primul rand acel lucru si se ingroapa in obiective. Sunt multi care devin atat de prinsi de competitie, de a realiza obiectivul, incat uita ca de fapt ei au inceput sa faca acel lucru din placere sau pentru ca le aducea fericire sau pur si simplu pentru ca vroiau sa ii asigure familiei lor liniste si siguranta. Iar in timp ce fac acel lucru, devin stresati, accepta sa se incarce cu si mai multe responsabilitati si se indeparteaza foarte multe de ideea initiala de a-si castiga linistea si un trai decent. Unii sunt atat de obosiți, incat nici nu mai au timp sa se bucure de banii castigati sau sa petreaca timp cu familia. Este nebunia societatii de „mai mult, mai repede, mai bine”. Greseala este ca oamenii uita de sufletul lor si se deconecteaza de la adevaratele valori ale vietii, uita ca persoana din fata lui e om ca si el, traiesc in iluzia ca suntem separati unul de celalalt si de fapt se deconecteaza de la viata, de la sursa care ne alimenteaza.

Ce planuri de viitor ai cu privire la Past Life Therapy?
La inceput mi-am dorit doar sa-mi fac treaba cat mai bine. Apoi am inceput sa popularizez metoda, am participat la cateva conferinte, am scris o carte despre „Fragmentarea Sufletului”, care trateaza problematica vindecarii traumei, utilizand metode de terapie prin regresie si am aparut intr-o emisiune de o ora la 6TV. Apoi am inceput sa fiu contactat din ce in ce mai mult si mi-am dat seama ca nu am cum sa onorez toate cererile. In prezent am inceput sa organizez workshop-uri de prezentare a metodei Past Life Therapy, in care oamenii se pot familiariza cu conceptele de baza si pot sa-si dea seama daca intr-adevar aceasta abordare este potrivita pentru ei sa nu. In viitorul apropiat voi incepe o formare in regresii pentru ca mi-am dat seama ca este nevoie de mai multi terapeuti de regresii in Romania. Pe plan international imi doresc sa continui sa particip la conventiile anule ale asociatiei si la congresul mondial de regresii care se va desfasura anul viitor in India, poate chiar cu un workshop sau o prezentare. Și, nu in ultimul rând, sa mai scriu doua carti care sunt deja incepute, dar puse pe pauza pentru moment ca sa ma pot ocupa de pornirea formarii.

(sursa www.chic-elite.ro/)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.